donderdag, januari 09, 2020

The Eichmann Show - Paul Andrew Williams

The Eichmann Show op IMDb (6,5)
Het bekende - en gruwelijke - verhaal opnieuw verteld, maar nu vanuit een andere hoek bezien. Na het oppakken van oorlogsmisdadiger Eichmann in Argentinië werd hij naar Israël getransporteerd om aldaar, in Jeruzalem, berecht te worden. Het is geschiedenis, de feiten zijn bekend.
Wat ik in ieder geval nog niet wist, is dat er daarvoor een battle is uitgevochten om het proces in beeld te brengen. Het belang was duidelijk: de wereld moest getuige zijn van de verklaringen van diverse oorlogsslachtoffers, de wereld moest ook getuige zijn van het effect van die verklaringen op de verdachte. Wij weten inmiddels dat dat gelukt is, maar het was bijna niet zo gegaan. De benoemde rechters hadden grote bezwaren: ze waren bang dat te opzichtig camerawerk het gedrag van zowel verdachte als van getuigen zou beïnvloeden.
Aan de andere kant waren productiemaatschappijen er gretig op ingestapt, uiteraard uit commerciële overwegingen . Wereldwijde exposure voor beelden van jouw hand, dat wil je toch?

We volgen Milton Fruchtman en Leo Hurwitz, respectievelijk producent en regisseur. Beiden stappen met een andere motivatie in dit project, maar zullen elkaar toch ergens tegen moeten komen. Wordt het een commercieel succes? Wordt een creatief succes? Gaat Eichmann zorgen voor schokkende televisie?

Met : Martin Freeman , Andy LaPaglia

Geen opmerkingen: