dinsdag, januari 07, 2020

Sirocco - Curtis Bernhardt

Sirocco op IMDb (6,3)
Bogart blijft Bogart. En aangezien mijn veelvuldige informatiebron Film1 bijna failliet is waardoor ze voornamelijk nog oude films vertonen, pak ik zomaar eens een oude titel op. Goed te doen trouwens, want film draait immers om verhalen vertellen. Dat is tijdloos , als je door de achterhaalde technieken en stereotiepen heen kijkt, zie je nog van alles.

Bogart is Harry Smith , een sjacheraar die zijn zaken doet in Damascus in oorlogstijd (jaja, ook toen al). Hij probeert opportunistisch met beide partijen in gesprek te blijven zodat hij zijn schaarse goederen (van voedsel tot wapens) zowel aan de Franse bezettingsmacht als aan de strijdende Syrische milities kwijt kan. Dat gaat lang goed.
Hij wordt geconfronteerd met kolonel Feroud, die met onteigening van goederen bezig is om daarmee zijn eigen troepen van voedsel te kunnen voorzien. Dat is tegen het zere been van Smith, maar hij toont zich opvallend mild omdat diezelfde kolonel een wonderschone vrouw aan zijn zijde heeft. En het begint erop te lijken dat Smith's testosteron het gaat winnen van zijn zakeninstinct. In zijn pogingen om de dame te schaken veronachtzaamt hij zijn onafhankelijke positie , waardoor hij van twee kanten in de knel komt.

Met : Humphrey Bogart , Märta Torén, Lee J. Cobb, Zero Mostel

Geen opmerkingen: