vrijdag, januari 24, 2020

The best of enemies - Robin Bissell

The Best of Enemies op IMDb (7,0)
Onlogische vriendschappen blijken vaak de beste. Of in ieder geval de productiefste.

1971, Durham, USA. De tegenstellingen tussen zwart en blank zijn nog scherp, zeer scherp. Beiden hebben hun eigen winkels, scholen en gemeenschappen. Overlap of vermenging is er bijna niet en als ie er al is (blanke vrouw met zwarte man) , dan wordt die verhouding door de sterk aanwezige Ku Klux Klan radicaal overhoop geschoten. Iedereen zit klem in zijn eigen (on)veilige kringetje.

Ann Atwater is een sterke en besliste zwarte vrouw die doorbraken wil forceren. Ze kaart de slechte staat van de woningen aan bij de gemeenteraad, onverschrokken doch ongewaardeerd. Wanneer er een brand ontstaat op de zwarte school moet de gemeente met een oplossing komen. Uiteraard wordt het voorstel voor integratie van beide scholen direct afgewimpel:  geen denken aan, aldus lokaal KKK-baas C.P Ellis .
De gemeente moet iets en besluit tot een bemiddeling: er wordt een gemengde commissie opgezet die zich moet buigen over deze vraagstukken. Zes blanken , zes zwarten en de besluiten moeten met 2/3 meerderheid worden genomen. Dat betekent dat er van een van de kampen mensen zullen moeten "overlopen" , wil er iets veranderen. De gemoederen lopen hoog op, omwentelingen komen niet zonder slag of stoot.

Met : Sam Rockwell, Taraji P. Henson, Anne Heche , Babou Ceesay

Geen opmerkingen: