vrijdag, januari 31, 2020

Hallali - Eché Janga

Telefilms hebben voor mij twee redenen om te bekijken: veel startende regisseurs en acteurs. Maar ook regelmatig een film over landelijke en lokale actualiteit, thema's die vaak niet de grote bioscoopfilms halen. 
"Hallali" is er een van de tweede categorie: hier wordt het fenomeen van bedreigde burgemeesters aangestipt, daarnaast ook een spotlicht op criminele (motor)bendes die de facto de gemeente besturen. Prima opzet, deze film is echter te slap van opzet om daarin baanbrekend of zelfs goed te zijn. Dat is jammer. 

Burgemeester Gerben Kooistra staat op de nominatie om een ministerspost te verwerven, maar wordt op een zijspoor gezet na een affaire met een voor hem veel te jonge dame. Om hem politiek kalt te stellen krijgt hij een burgemeesterspost toegewezen in een lastige gemeente die hem van begin af aan achterlijk voorkomt. Drugsbazen, een louche camping, een etterende motorbende en ook nog eens politiemensen die niet echt met hem mee willen werken. Dat is al aardig wat, maar Kooistra heeft er ook nog eens familiaire problemen bij. Zijn vrouw is bij hem weg na de affaire en zijn puberende zoon vindt hem een enorme loser. 
Niets lijkt Kooistra dus mee te zitten, hij voelt zich daar aardig verloren. Er zit niets anders op zijn dan way out te bewerkstelligen door van zijn burgemeesterschap een succes te maken. Maar waar moet ie dan beginnen, welk probleem en welke groep eerst? 


Geen opmerkingen: