woensdag, januari 29, 2020

Il Traditore (The Traitor) - Marco Bellocchio

Il Traditore op IMDb (7,2)
Biografische maffiafilm (ja, die bestaan) over 1 van de de beroemdste klokkenluiders aller tijden. Tomasso Buscetta zit tot aan zijn oksels in de Siciliaanse misdaad, toch beschouwt hij zichzelf als eenvoudig soldaat en niet als topman. Om wat verder weg te staan van de Cosa Nostra emigreert hij zelfs naar Brazilië, zonder achterlating van zijn adres en daarmee iets meer in de luwte.
Wanneer de hoge heren van de Corleone-clan (onder leiding van de capo di tutti capi, Toto Riina) twee van Buscetta's zoons ombrengen als die weigeren de verblijfplaats van "Masino" Buscetta te verraden, is de maat voor hem vol.
Eenmaal gearresteerd raakt hij in gesprek met de gedreven en charismatise rechter Giovanni Falcone. Na enige aarzeling begint Buscetta's loslippigheid vorm te krijgen: steeds meer namen onthult hij, steeds meer misdaden benoemt hij. Dat lucht natuurlijk op, maar hij weet dat hij hiermee zijn eigen doodvonnis heeft getekend. Gaandeweg worden steeds meer kopstukken ingerekend, het zal uiteindelijk moeten leiden tot een massaproces. Dat is Falcone's doel, maar Buscetta huivert om zijn oude maten onder ogen te komen. Uiteindelijk is zijn doel immers om gewoon in bed te sterven, niet op een of andere straathoek. Zijn oude vrienden, thans de vijand, zijn overal.

Het is allemaal echt gebeurd, hoewel de daden zo gruwelijk zijn dat we ze liever fictie noemen.

Met : Pierfrancisco Favino, Fausto Russo Alesi, Maria Feranda Candido

Geen opmerkingen: