woensdag, januari 22, 2020

Bombshell - Jay Roach

Bombshell op IMDb (6,8)
Naargeestige film. Maar dat komt volledig voor rekening van het onderwerp, aan het acteerwerk en de visualisering mankeert niets.
Een op waarheid gebaseerd verhaal over de misbruik-praktijken binnen het mediaconglomeraat van Fox News van eigenaar Rupert Murdoch. Rabiaat rechts nieuws, volks as hell en ophitsend tegen alles wat democratisch of "liberal" is. Dat is al jaren zo, dat gaat niet veranderen, dat is hoe Amerika rolt.
We stappen in het verhaal anno 2016, ten tijde van de voorverkiezingen van de Amerikaanse president. Roger Ailes (een aanvankelijk onherkenbare John Lithgow) stuurt zijn medewerkers aan met de mededeling dat men volledig aan de kant van Trump staat en dat Hillary Clinton hard moet worden aangepakt.
Die doctrine loopt dwars door het hele bedrijf heen, maar toch waagt zijn sterpresentatrice Megyn Kelly het om bij een van de pre-elections een reeks kritische vragen te stellen over Trump's vrouwonvriendelijke gedrag. De rest is geschiedenis.
Trump gaat vol op het orgel in zijn aanval op Kelly, die al snel alleen komt te staan binnen haar werk. Ze ontvangt een reeks bedreigingen en wordt door Ailes alleen binnenskamers gesteund. Het wordt een hard mediagevecht.
Gretchen Carlson, een andere Fox-presentatrice, loopt al wat langer mee. Haar carrière is op zijn retour, ze krijgt timeslots toegewezen waarop veel minder kijkers zijn en ze daalt af naar "Koffietijd"niveau. Al snel leren we wat daarvan de reden is: ze is tegen Ailes ingegaan en die kritiek heeft tot demotie geleid. Ze is het zat: in stilte bereidt ze een rechtszaak voor tegen de man die haar - jaren geleden, maar toch - seksueel belaagde.
Verhaal drie is het verhaal van de jonge Kayla, een ambitieuze dame die alles op alles zet om een presentatrice-plek te verkrijgen. Uiteraard is Ailes welwillend, maar alleen als daar iets tegenover staat. Kayla wil graag, te graag. Ze gaat over haar eigen grenzen heen.
Drie verhalen die tot een significantie leiden: Ailes is een man met foute seksuele opvattingen, een man die daarvoor zijn positie misbruikt en die derhalve een schoolvoorbeeld van de #metoo discussie belichaamt. De mediawereld is hard, maar hoeft daarom nog niet onmenselijk en slaafs te zijn. Naar de rechter!

Met : Charlize Theron, Nicole Kidman , Margot Robbie, John Lithgow
.

Geen opmerkingen: