zondag, januari 05, 2020

Dossier 64 (aka The Purity of Vengeance) - Christoffer Boe

Dossier 64 op IMBd (7,4)
Deze was minstens zo beklemmend als de hieronder beschreven film, maar was daarentegen wel goed. Onderwerp was minstens zo gruwelijk, maar vele malen subtieler gebracht. Het politieduo van afdeling Q dat door schrijver Jussi Adler Olsen in het leven is geroepen, loopt opnieuw tegen een bizarre reeks misdaden op.
We bevinden ons begin jaren 60: Nete is een tienermeisje dat verliefd is op - jawel- haar neef. Dat kan natuurlijk niet in het puriteinse Denemarken van die tijd en ze wordt door haar vader verbannen naar een meisjesinternaat op een afgelegen eiland. Daar blijkt meer aan de hand. De arts aldaar houdt er bizarre ideeën op na over geboortepolitiek, daarbij beïnvloed door nazistische en raciale theorieën uit de jaren 30. Het komt er op neer dat losbandige, criminele en immigratie-meisjes worden gesteriliseerd. NB: aan het eind van de film blijkt dat dit daadwerkelijk is gebeurd in Denemarken, pas halverwege jaren 60 kwam hieraan een eind.
Carl Morck en zijn partner Assad komen op het spoor van deze misdaden wanneer zij een bizar moordtafereel aantreffen , weg gemetseld achter een muur in een appartement. Langzaam ontleden ze de connecties tussen het actuele tafereel en de maatschappelijke gruwelijkheden uit de jaren 60.

Met : Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares , Johanne Louise Schmidt, Fanny Bornedal

Geen opmerkingen: