zondag, januari 05, 2020

April , May & June - Will Koopman

April May & June op IMDb (6,7)
Het venijn zit m in de staart. Ik was gewaarschuwd door iemand die de film eerder had gezien. Na veel komische momenten in de film (hard lachende zaal, het zegt wat) komt het zware einde toch wel hevig binnen. Terwijl het voor niemand een verrassing kan zijn geweest.
Daarvoor is AM&J een te voorspelbare Nederlandse film: een mozaïek-achtige romkom met dit keer eens niet de nadruk op liefde en geluk, maar op het naderende einde van moeder Mies. Terminale kanker bepaalt haar lot, maar ze wil zelf graag de touwtjes in handen houden. Ze is altijd een zelfstandige en vrijgevochten vrouw geweest, dat wil ze ook nu zijn. Dus bepaalt ze dat haar aanstaande verjaardag haar laatste zal zijn. En dat niet alleen: het zal ook haar sterfdag zijn.
Er moet nog wel iets geregeld worden voordat het zover is: jongste zoon Jan is een hyper-autist, voor wie wel het een en ander aan zorg moet worden afgesproken. Maar wie dan?
Oudste dochter April, die in Amerika woont en daar succesvol soapster is? Middelste dochter June, die tot over haar oren in de gezinszaken zit en daar haar handen meer dan vol aan heet? Of middelste dochter May , die nog helemaal niet aan wat dan ook in het leven is toegekomen en nog geen baan of relatie van betekenis heeft gehad?
Uiteraard zijn de zussen bereid om hun leven op hun broer aan te passen, maar er moet dan wel veel water bij de wijn/ En wat vinden hun respectievelijke vaders hiervan? En waar is eigenlijk de vader van Jan? U snapt : het is een oerhollands vlechtwerkje. Ouderwets houterig geacteerd, overdreven veel godverdommes, maar heus waar ook voldoende vrolijke afleiding en grappen. Alles werkt toe naar die droevige finale.

Met : Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Elize Schaap, Olga Zuiderhoek , Bas Hoeflaak

Geen opmerkingen: