vrijdag, januari 03, 2020

La Belle Époque - Nicolas Bedos

La Belle Epoque op IMDb (7,6)
Heerlijke film, heb me uitstekend vermaakt bij wat in feite een midlife-niemendalletje is. Dat komt ten eerste door de fijne sfeer in de film, maar zeker ook door het zeer knappe acteerwerk dat er in zit. Daniel Auteuil en Fanny Ardant zijn mastodonten van de Franse film en dat is hier goed te zien.

Het begint allemaal wat minder fraai: we zien de welbekende scenes van een uitgeblust huwelijk. Victor is de lusteloze, ietwat depressieve striptekenaar die de moderne tijd niet goed kan hebben, Marianne is de psychologe die zeker nog zin heeft in de toekomst en die dat wil bereiken door nieuwe technieken en nieuwe denkwijzen te omarmen. U snapt, dat gaat mis. Zij zet hem de deur uit en nodigt direct haar minnaar binnen.
Victor loopt met zijn ziel onder zijn arm , hij leeft uit zijn koffer. In zijn handen heeft hij een cadeaubon die hij van zijn zoon kreeg: die biedt hem een avontuur aan in een "droomfabriek". Een vriend is een bedrijf begonnen dat via re-enacting historische momenten laat naspelen. Je kunt plots deel uitmaken van grote momenten in de geschiedenis, maar Victor kiest iets anders. Hij gaat terug naar 16 mei 1974, de dag waarop hij Marianne ontmoette. Op basis van bewaarde tekeningen laat hij het café nabouwen waar hij zijn latere vrouw voor het eerst zag shinen. Het lukt , het werkt.
Het werkt zelfs té goed, want er ontstaat weer nieuwe levenslust bij Victor. Dat komt uiteraard vooral door de dame die Marianne gestalte geeft: niet alleen is ze een uitstekend actrice, voor Victor IS ze Marianne. Hij kan dan ook niet tegenhouden dat hij langzaam weer verliefd wordt op de mooie Marianne/actrice. Stukje bij beetje beginnen realiteit en fantasie door elkaar heen te lopen, in een razendknappe en soms vermakelijke schakeling van toneelstukjes.

De film schetst een fraai beeld van romantiek en dromen, maar ook een realistisch beeld van uitgebluste relaties die een opknapbeurt moeten krijgen. Hoogstaand? Nee. Onderhoudend? Jazeker.

Met : Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Fanny Ardant, Doria Tillier

Geen opmerkingen: