donderdag, januari 23, 2020

Kings Bay - Stig Svendsen

Kings Bay op IMDb (5,8)
Noorse thriller, die ik ging kijken omdat Scandinavische thrillers nu eenmaal iets pakkender zijn dan Hollywood-thrillers. En deze film heeft ook nog eens "waargebeurde" randjes. Op waarheid gebaseerd, heet dat dan.
Harrieth is een journaliste bij een groot dagblad in Tromso. Haar carrière zit in het slop, mede door haar eigen verslonzing. Ze krijgt steeds meer rotklussen toegeschoven, maar u voelt hem al: daar zit opeens een parel tussen. Terwijl ze, als ware ze een beginnend journalist, een rechtbankverslag zit te schrijven, stuit ze op een zaak die groter en groter wordt. Ze krijgt anoniem een aantal enveloppen opgestuurd met tapes. Daarin zitten gespreksverslagen die - na enige analyse - gevoerd zijn aan de vooravond van een van de grotere rampen uit de Noorse geschiedenis: de mijnexplosie bij  Kongsfjorden (daar heb je je Kings Bay) in 1962. Echter: de gesprekken blijken te dateren van een jaar ervoor. Russische en Noorse officials overleggen over deze locatie bij Spitsbergen en al snel blijkt waarom: er zit olie. En die wordt niet alleen door deze twee landen betwist en opgeëist, ook de VS blijken zich ermee te bemoeien.
Harrieth blijkt iets aangeboord te hebben waar bepaalde mensen in de regering niet blij mee zijn. Plots wordt ze bedreigd, gebeuren er sinistere dingen om haar heen. Wat nu? Doorzetten of afhaken?

Met: Kari Bremnes , Andre Sorum , Erik Hivju

Geen opmerkingen: